Uitleg en tips waterontharding
Hieronder een korte uitleg van de werking. Neem voor meer informatie contact op met onze klantenservice.
Tip 1: Waarom ontharden?
Hard water veroorzaakt kalkaanslag en ketelsteen. Dit verstopt leidingen en apparatuur die daardoor kunnen beschadigen. Ook bemoeilijkt hard water het oplossen van zeep en schoonmaakmiddelen. We noemen water hard als het teveel calcium en magnesium bevat. Hoe hard u water is kunt u navragen bij u waterleidingbedrijf. Zie onderaan deze pagina meer over u waterleidingbedrijf.
Heeft u een eigen bron, dan kunt u het water laten analyseren.
De hardheid van water wordt uitgedrukt in Duitse graden. We noemen water hard als het boven de 10-12 Duitse graden komt. Meer over de bepaling van zacht/hard water: Duitse graden..
Tip 2: Scheikundige uitleg van het ontharden.
Bij het ontharden wordt een techniek gebruikt om de calcium en magnesium ionen te verwijderen. Een ionenwisselaar, lees onthardingsapparaat, verwisselt de calcium (Ca2+) en magnesium (Mg2+) ionen in het water met natriumionen. De uitwisselingsionen worden onttrokken aan het onthardingszout (NaCl).
Tip 3: Welk zout of tabletten?
Goede zouttabletten garanderen een goede regenereer capaciteit. Daardoor blijven de kleppen vrij van afzetten, en voorkomt u aangroei van micro organismen in de harsen. Neem altijd tabletten op basis van zeer zuiver vacuumzout, zonder verontreinigingen. Alle door ons aangeboden tabletten voldoen hieraan. Zeker bij drinkwater geen risico nemen met tabletten op basis van bijvoorbeeld steenzout. De struktuur van het zout is ook van belang. De meeste apparatuur werkt goed met Broxo (6-15mm), of tabletten. Raadpleeg bij gebruik van fijn zout eerst u leverancier!
Tip 4: Controleer de werking
Neem met een schoon glas een beetje zout water uit u zout reservoir. Als u het glas tegen het licht houdt moet het water helder en zuiver zijn. Indien het troebel is: reinig dan u zoutbak.
Tip 5: Kennis van u kraanwater: check u waterbedrijf
- Bekijk hier bij welke drinkwaterbedrijf u klant bent. Klik vervolgens hieronder op een van de waterleveranciers om de hardheid en kwaliteit van het water te bekijken.
- Vitens: Nederlands grootste waterleidingbedrijf: Kaart Waterhardheid Vitens
- Brabant Water: met name leverancier in Noord Brabant: Kijk hoe hard het water in u woonplaats is
- Eodes: Klik hier voor de waterkwaliteit en hardheid van Eodes
- Dunea: Duinwaterleidingbedrijf: Klik hier voor de hardheid van het water van Dunea.